1 Aylık Bebek Gelişimi Kilosu Boyu Kaç Olmalı Neler Yapar Ne Kadar Uyur
1 aylık bebek gelişimi nasıldır, 1 Aylık bebek neler yapar? 1 Aylık bebek kaç kilo olmalı ve boyu ne kadardır? Uykusu nasıldır, ne kadar ve kaç saat uyur? Beslenmesi Nasıldır, ne kadar mama yemelidir? Sizlere bu konuların hepsini yazımda en özgün bir biçimde anlatmaya çalışacağım.
Hamilelikte bebeğinin fiziksel gelişimlerini,hareketlerini, büyümesini hafta hafta,ay ay takip ederek bebeğinin doğmasını sabırsızlıkla,heyecanla bekledin ve uzun bir bekleyişten sonra artık dört gözle beklediğin bebeğine kavuştun.şimdi ise bebeğinin gelişimini,beslenmesini,hareketlerini,duygusal ve zihinsel zekasını,sosyal yeteneklerini ay ay takip etme ve inceleme zamanı.
1 Aylık Bebek Gelişimi (0-1 Ay Arası Gelişim)
bebeklerin ilk bir ay içerisinde çok fazla değişim göstermedikleri düşünülür.çok fazla uyurlar beslenirler ve tekrar uyurlar..evet,ilk 1 ay bebeğinin en çok uyuduğu bir dönem fakat uyumak ve beslenmek dışında da bebeğinin yaptığı bir çok değişim vardır.Ne mi onlar?
Öncelikle bebekler ilk doğduklarında ödemli, şiş doğarlar. Fakat ilk 1 hafta 10 gün içerisinde vücutlarındaki bu ödemi idrar ve dışkı yoluyla atarlar.Bu sebeple de ilk 1 hafta 10 gün içinde % 6-10 oranları arasında ortalama 200 300 gram kadar kilo kaybı görülebilir.
1 Aylık bebek Kilosu Kaç Olmalı? Boyu Ne kadardır?
Bebeğiniz 1. ayını doldurduğunda artık 3 kilogramın altına inmemesi gerekmektedir. Boyu ise 51 santimetrenin altına düşmemelidir.
Bebeklerde Göbek bağı
bebeklerin ilk bir 2 hafta içerisinde göbek bağları düşer.bebeğin göbek bağı tamamen düşmeden yıkanması yaranın geç kapanmasına ve o bölgenin geç iyileşmesine neden olabilir.Bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamak istiyorsanız göbek bağı ve çevresinin kuruluğuna özen göstermelisiniz.Yara kuru kaldıkça daha çabuk iyileşir ve bu da göbek bağının daha erken düşmesini sağlar.
Bebeklerde Kalça Çıkığı
İlk 1 ay dolduktan sonra yapılan kalça çıkığı ultrasonda bebeğinin kalça eklemlerinde sorun olup olmadığına bakılır.kalça çıkıklığının nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik ve hormonal olduğu düşünülüyor. İlk aylarda tedavisi ve tespiti daha kolaydır. İlk aylarda tespit edilen kalça çıkıklığının tedavisinde daha kalın alt bezler kullanılarak bu sorunun önüne geçilirken, tedavide gecikme olursa ameliyata ya da kalça alçısına ihtiyaç olabilir. Böylelikle tedavisi sürecide zorlaşmış olur. Bebeğiniz 1. Ayını doldurduktan sonra doktorunuzun da yönlendirmesiyle bebeğinize kalça çıkığı olup olmadığına bakılması için ultrason çektirmeniz yararlı olacaktır.
1 aylık bebeğin beslenmesi nasıl olur?
Bu ayda bebeğin beslenmesi için en faydalı ve gerekli besin anne sütüdür.anne sütünün içindeki vitamin ve mineraller bebeğin beslenmesinde oldukça büyük önem taşır.Ayrıca anne mümkün olduğu sürece ne kadar çok emzirebilirse bebeğin beslenmesi ve bağışıklığı da o kadar güçlenir.İlk gün gelen süte kolostrum halk dilince ise ağız denir. Bazen bu sütün gelmesi ve miktarı doğumun farklılığına göre ya da annenin bünyesine göre değişebilir.Bu durumda lütfen endişelenmeyin,sütünüzün geleceğine inanın ve sabırla bebeğinizi emzirin.
Emzirme ile alakalı özellikle yenidoğan bebeklerde doktorlar 2 3 saatin geçirilmemesini tavsiye ederler .Anne bebeğini ne kadar sık aralıklarla emzirirse ki bu ortalama 2 saat kabul edilir,vücudu tekrar süt üretimi için çalışmaya başlar.Bu dönemde annelere tavsiye bol bol su içmeleridir. Emzirmeden önce 1 bardak ve emzirdikten sonra 1 bardak su içilmesi ve gün içinde ortalama min 3 litre su içmesi tavsiye edilir.
Emzirme esnasında uyuma yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir eylemdir.Eğer bebeğiniz daha emzirme başında uykuya daldıysa topuklarından ve alnından uyarı vererek uyandırabilirsiniz.
Bebeğin beslenmesi dışında emzirmenin bir faydası da anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirmesidir.emzirirken stres olmamak,rahat bir pozisyonda bebeği sıkmadan tutmak,bebeğinizle bu sürede rahat bir ses tonuyla konuşmak ve mümkünse yalnız olmanız hem bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirir hem de sütünüzü önemli derecede etkiler.Unutmayın siz rahat ve keyifli olursanız bebeğiniz bunu hisseder ve o da rahatlar.
1 aylık bebek dışkısı, kaka rengi ve yapısı nasıldır?
Bebeklerdeki ilk dışkının rengi yeni anne baba olmuş bir çok ebeveyni endişelendirebilir. İlk dışkı siyah ya da siyaha çok yakın yeşilimsi koyu renklidir.Dışkı renginin koyu olmasının sebebi anne karnındayken bağırsaklara dolan mekonium denilen sıvıdır.Bağırsaklar normal bir şekilde çalışmaya başladıkça bu renk gittikçe açılır ve görünümü değişir.Dışkının rengi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.Bu farklılığı beslenme şeklide tetikler.Anne sütüyle beslenen bebeğin dışkısıyla mama ile beslenen bebeğin dışkısı ve rengi farklılık gösterir. Eğer bebeğinizin dışkısında normal seyrinden bir farklılık gözlemlerseniz doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
1 aylık bebek uykusu nasıldır, ne kadar ve kaç saat uyur?
Baştada söylediğimiz gibi yeni doğanlar beslenme dışında gününün çoğunu uyuyarak geçirirler.Yaklaşık olarak uykuda geçirdikleri zaman 18-20saat civarıdır.Bazı bebeklerde bu süre 22 saate kadar çıkabilir.Bu süre de gayet normaldir.Bebeğim neden bu kadar çok uyuyor diye endişelenmeyin.
Bebeğinizi yatırırken yan yatırmaya ve yatağının 15 derece eğimli olmasına özen gösterin.Doktorlar önceden yüz üstü yatırmayı önerirlerken günümüzde yan yatırmayı tavsiye ediyorlar. Yan yatırmak kusma gibi bir durumda yemek borusuna kaçmasını engelleyerek tıkanma riskini minimuma indirir.
Bebeğinin kafatası şekli sürekli aynı yöne yatırıldığında değişebileceği için her yatışında yönünü değiştirmeye dikkat edebilirsiniz.bebeklerde uyku kalitesini odanın sıcaklığı da oldukça etkilemektedir. Yenidoğan bebeklerde önerilen oda sıcaklığı 22 24 derecedir.oda için bir termometreniz yoksa edinmenizi öneririz.Böylelikle oda sıcak mı soğuk mu endişelerinizden de kurtulmuş olursunuz.
Yenidoğan sarılığı
Yenidoğan bebeklerde %60 erken doğan bebeklerde ise %80 oranlarında yenidoğan sarılığı görülür.anne karnında plasenta aracılığıyla oluşan bilirubin maddesi vücuttan atılamazsa kan ve dokularda birikerek cilt ve göz aklarında sarılığa neden olur.Doğumdan sonraki ilk 2 3 gün içerisinde ortaya çıkar ve ortalama 1 hafta içerisinde tekrar normale döner.Hastaneden çıkmadan önce bebeğinizin bütün muayeneleri yapılsa da bazen hastaneden çıktıktan sonrada sarılık değerinde artış olabilir.Eğer bebeğinizin yüzünde göz çevresinden başlayan bir sararma fark ederseniz yenidoğan sarılığı belirtisi olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka danışın ve bu süreçte bebeğinizi mümkün olduğunca iyi besleyin. Sarılığın bir tedavisi de iyi beslenmesidir.
Yenidoğan Bebeklerde görme
Yenidoğanlarda göz kasları arasındaki koordinasyon bozuk olduğundan gözleri bağımsız hareket eder ve bu da bazen şaşı bakmalarına neden olur.Bu durum birkaç ay devam edebilir.
Bununla birlikte bebekler uzağı da bulanık görürler. Bebeklerdeki görme mesafesi bu ayda 25 20 cm aralarındadır. Genellikle koyu renkli cisimler ilgisini çeker. Bazen bu koyu renkli geometrik bir cisimde olabilir, saçınızda. Koyu ve parlak renkli cisimleri bebeğinizin görme mesafesine getirdiğinizde kısa bir süre de olsa takip edebilir, cisme odaklanabilirler.
Çevreden genellikle şu cümleyi duymuş olabilirsiniz ya da duyabilirsiniz. Bebek o daha sesten ne anlar! Bebeğiniz yeni doğmuş olabilir fakat daha anne karnındayken dış seslere tepki verebilirken doğduktan sonra bu özellikleri yokmuş sayılamaz. Bebek doğduğundan itibarende insan seslerine karşı duyarlıdır özellikle anne sesine! bebeğinizle bu dönemde her fırsatta bol bol konuşabilirsiniz. Sesiniz ona iyi gelecektir. Bazı alışkın olduğu seslere tepki vermediği zamanlarda olabilir. Bu sizi endişelendiriyorsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
1 aylık bebek neler yapabilir?
- 15-30cm aralığında yüzünüze veya bir nesneye odaklanabilir.
- Ağlama dışında farklı sesler çıkarabilir.
- Yüzüstü yatarken başını sağa sola hafif bir şekilde hareket ettirebilir.
- Kol bacak el hareketleri hala refleslerden oluşmaktadır.
- Nesnelere bakar ama uzanamaz almaya çalışmaz.
- Seslere karşı tepki verebilir.
- Annesinin sesini tanır
- Aniden irkilmeler gösterebilir.
- Gözlerini bir şeye bakmak için yanlara hareket ettirebilir.
Sizlere elimden geldiğince 1 aylık bebek gelişimi, boyu, kilosu, uykusu ve beslenmesi ile ilgili önemli bilgileri aktarmaya çalıştım. Umarım faydası olmuştur.
Kaynak:
http://ailehekimligi.gov.tr/salk-ve-bakm/268-bebek-beslenmesi-.html
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap8.pdf
http://ihs.istanbulsaglik.gov.tr/data/content/cekush_dosyalar/17-asm_bebek_beslenme_rehberi.pdf