2 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo Baş Çevresi Uyku Düzeni
2 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi nasıldır? 2 Aylık bebek kilosu kaçtır? 2 aylık bebek ne kadar emer? Uyku düzeni nasıldır? Neler yer, neler yapabilir? Tüm bu soruların cevaplarını makalemde bulabileceksiniz.
İlk bir ayı geride bıraktınız.artık biraz daha rahat,deneyimli ,düzenli hissedebilirsiniz kendinizi.uykularınız biraz daha düzenli olsada kendini yorgun hissediyorsanız hala bu gayet normal ve geçmesine az kaldı.kendinizi bu yönde motive ederek bu anların tekrar yaşanamayacağını düşünerek bebeğinizle geçireceğiniz her anın deneyimin tadını çıkarın.
2 aylık bebek gelişimi nasıldır?
Bebeğiniz artık 2 aylık oldu ve hala ne kadar çok uyuyo bebeğim diye düşünüyor olabilirsiniz.bebekler uyuyarak ve beslenerek büyürler.ileriki aylara geidğinizde uykuları azalacaktır ve bazen biraz daha uyusa diye dua ederken kendinizi bulabilirsinizJ
2 aylık bebeklerde uyku düzeni
Bebeklerin 2.ayda uykuda geçirdikleri toplam zaman 18 saate kadar çıkabilir.gece uykuları artarken gündüz uykularında düzen değişebilir.gündüz uyanık kaldığı zamanlar ise artmış olacakktır.gündüz uykularında mümkün olduğunca aydınlık ortamda uyutmanız hem gündüz kavramını öğretmiş olur hemde bebeğiniz sese karşı duyarlı olmuş olur.gece ise karanlık ortamda uyutmanızda yarar vardır.gece karanlık ortamda seratonin hormonu salgılandığı için bebeğinizin büyümesine katkı sağlayacaktır.aynı zamanda gece karanlıkta uyuması artık gece olduğunu kavramasına destek olacaktır.böyleleikle gece gündüz kavramlarını da öğrenerek gündüz uykusuyla gece uykusunu bebeğiniz ayırt etmeye başlayacaktır.
ilk ayda özellikle ilk haftalarda bebekler eğer gaz sancıları ya da başka şikayetleri yoksa genellikle beslenmek için uyanırlarken bu ayda büyümeleriyle birlikte uyanık kalma sürelerinin artması biraz daha vakit geçirmeniz sizin için inanılmaz fırsat olabilir.
bebeğinizin beslenmesi ve akabinde gazını çıkardıktan sonra onunla gülücük oyunları oynayabilirsiniz.artık sizin gülüşlerinize tepki olarak o da size gülümseyebilir.gülümsemek ise beyni çalıştırır.bebeğinizle bu süreçte bol bol gülücükler yaparak hikayeler anlatarak, şarkılar söyleyerek tekrar uykuya geçmeden önce hem kaliteli zaman geçirmiş olursunuız hemde bebeğiniz uyku sürecine rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.uyku zamanı geldğinde bebeğinizi uyuturken aynı ninniyi söylediğinizde,aynı melodiyi mırıldandığınızda bebeğiniz uykuya geçeceğini anlar ve daha kolay bir uykuya geçiş süreci yaşamış olursunuz.
2 Aylık Bebeklerde Görme ve Duyma Duyularının Gelişimi
Henüz çok net göremeselerde ilk aya göre görmelerinde ilerleme vardır.bu ayda kontrast renkler bebeklerin dikkatlerini hala çekmektedir.bebeğiniz için kontrast renklerden oluşan zeka kartları araştırmaya başlayabilirsiniz.hem görsel hem dikkat seviyelerine katkı sağlayacak aynı zamanda da bebeğinizi heyecanlandırdığını,eğlendirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu ayda bileklerine çıngıraklar bakabilirsiniz ama çok ses çıkarmaları bazı bebekleri korkutabilir bunu göz önünde tutarak bakabilirsiniz.yine dikkatlerini çekecek bir renkten kumaş,bez bağlayabilirsiniz.ellerini keşfetmelerinde faydalı olacaktır.
Sizin konuşmalarınızı gözleriyle takip ederek dikkatli bir şekilde sizi daha fazla incelemeye başlayabilirler.dikkatini çeken şeyleri inceler ve bazı nesneleri tanıyıp tepki verebilirler
Artık sesinizi tanıyarak seslendiğinizde ya da sizin sesinizi duyduğunda heyecanlanabilir,tepki verebilir.kendilerince bir takım sesler çıkarmaya başlarlar ve bu bebeklerin çok hoşuna gider.agu gibi sesler çıkararak kendi seslerini de keşfetmiş olurlar.bebeğinin çıkardığı sesleri seninde bebeğine eşlik ederek taklit etmen dil gelişimi için faydalı olacaktır ve bebeğinin de hoşuna gidecektir bu etkinlik.yapılan araştırmalar sonucunda bebeklerle konuşmak masal, hikaye yada herhangi bir şey okumak zekalarını geliştirdiği söylenmektedir.
Bebeklerin kulakları kıkırdaktan oluştuğu için çok kolay bükülebilirler ve farkında olmadan kıvrılarak üstüne yatabilirler.uyurken kulaklarına dikkat etmenizde yarar var lakin bebeğinizin kulak şeklinde bozulmalar olabilir.
2 aylık bebeklerde görülebilen hastalıklar
2 aylık bebeklerde bazı hastalıklar görülebilmektedir. Dilerseniz bunları kısaca açıklayalım.
Bebeklerde Kolik Hastalığı
En basit anlatımla kolik ağlama nöbetleridir.genellikle 2 haftalıkken başlayıp 5 ve 6.hafta civarlarında en üst seviyelere ulaşır ve 3 ile 4.ay da sona erer.her ağlayan bebeğe kolik tanısı koymak doğru değildir.koliği olan bebekler acı çekiyormuşçasına ağlar,büzüşen yüzleri vardır,genellikle iki büklüm olurlar,bacaklarını karınlarına çekerler,huzursuz olurlar,kasılırlar ve gaz çıkardıktan sonra rahatlamış görünürler.kolik bebekler genelde akşamları daha kötüleşirler.Yapılan bazı araştırmalar olsada ya da bu araştırmalar sonucunda bazı nedenler söylenilsede koliğin kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
kolik tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar vardır.bu ilaçlar yüzde yüz başarılıdır denilemesede bebeği bir miktar rahatlattığı düşünülür.ya da ilaç dışında kullanışan bazı yöntemler önerilir.bebeğin anne karnınındayken duyudğu seslere en yakın olan ‘şşşş’ sesi, bebeği ritmik sallama hareketleri,bebeği dizin üstünde tutarak sırtına dairesel masajlar yapmak,ortam değiştirmek,rahatlatıcı sesler dinletmek,beyaz gürültü dediğimiz bebeğin anne karnından alışık olduğu seslere en yakın sesler dinletmek,ya da hamileyken dinlediğiniz ve bebeğinizi sakinleştirdiğine inandığınız sesler dinletmek önerilen yöntemlerdendir.
2 Aylık Bebeklerde Konak Hastalığı
Doğumdan 2 3 hafta sonra bebeğin kafasında oluşan yağlı tabakaya konak denir.bu aylarda artabilen konak bebekelrde acı ya da kaşıntıya sebep olmaz ve kalıcı değildir.eğer bebeğinizde konak oluşmaya başlamışsa bebeğinizin başını yıkayarak yumuşatabilirsiniz.bu konağın daha çabuk geçmesini sağlar.bir çözümde karbonat ve zeytinyağını karıştırarak bebeğinizin başına az miktar sürdükten sonra yıkamanız olabilir.
2 aylık bebek ne kadar emer?
Bebeğinizin gündüz beslenmesinde bir değişiklik yokken gece beslenmeleri biraz azalabilir.ilk ay gecede 2 3 saatte bir acıkıyorsa bu ay süre biraz uzayabilir fakat doktorların tavsiye ettiği beslenmede 3 saati geçirmemektir.
Bebeğiniz emerken çok ses çıkarıyorsa durup gazını çıkarın ve sonra emzirmeye devam edin.bebeğinizin karnını doyurdukta sonra gazını çıkarmayı gece dahi ihmal etmeyin.gazını çıkaramasa bile mümkün olduğunca sırtına uygun şekilde masaj yaparak rahatlatmaya çalışın.bu ayda emzirmeye bağlı sırt ve bel ağrılarınızda artma yaşayabilirsiniz. Biraz olsun önünü kesmek için emzirirken herhangi rahat edebileceğiniz bir yastığı bebeğinize ve kendinize destek olarak kullanabilir ya da bir emzirme yastığı edinebilirsiniz.
2 Aylık Bebek neler yapabilir?
*bu ay sonlarında artık iyice gülücükler yapmaya başlayacaktır
*agu gibi kendince sesler,mırıldanmalar çıkarmaya başlar
*yakın mesafede sizi ya da dikaktini çeken birşeyi kısa sürede olsa izlemeye başlar
*yüzüstü yatarken başını 45dereceye kadar kaldırabilir
*2.ayın sonunda salya akıtmaya başlar
*2.ayın sonlarında ellerini kavuşturabilir.
*dik pozisyondayken başını dik tutabilir
*anne sesini tanır
*heyecanlandığında,korktuğunda ellerini ve kollarını hızlı hareket ettirir.