4 Aylık Bebek Gelişimi, Kilosu, Boyu, Hareketleri
4 aylık bebek gelişimi nasıl gerçekleşmektedir? 4 aylık bebek boy ve kilosunun ortalama değerleri ne kadardır?
4.ay sizin için daha keyifli,eğlenceli,oyun dolu geçebilir çünkü Bebeğinizin daha bilinçli olduğu,daha çok şeyi anlayıp kavradığı,dikkatinin ve oyunların arttığı aydasınız.evet artık bebeğiniz bir çok şeyi algılayabiliyor ve tepki verebiliyor.peki bu ayda sizi neler mi bekliyor ? Öncelikle bu ayda bebeğinizdeki gelişimlere bakalım.
4 aylık bebek gelişimi ve yapabildikleri
Seslere tepki vererek sesin geldiği yöne döner
Yuvarlanmalara başlayabilir
Başını sabit tutabilir
Göz rengi iyice oturmaya başlar
Saçları iyice dökülmüş olabilir
Kas yapısı kuvvetlenmeye başlamıştır,kafasını kontrol edebilir
Ellerini incelemeyle birlikte ayaklarını keşfeder,ayaklarıyla oynamaya başlar
Nesneleri istemli yakalar ve yine istemli bırakabilir.
4 aylık bebeklerde beslenme
4.ayla birlikte annelerde yavaş yavaş oluşan bir soru vardır? Bebeğim ne zaman ek gıdaya başlayacak, ya da bebeğime ne zaman ekgıda vermeliyim? Hatta çevrenizden bile ek gıdaya geçiş ile alakalı sorular gelebilir ya da ben 4.ayda kızıma vermeye başlamıştım,bizim zamanımızda erkenden verilirdi ki sonradan bebek ek gıdayı reddetmesin, alışsın.
bebeklerin sinidirim gelişimini dikkate alırsak tavsiyemiz ek gıdaya geçiş için acele edilmemelidir. eğer bebeğiniz emiyorsa bol bol emzirmeye devam edin, ya da formül mama ile besleniyorsa bu şekilde beslemeye devam edin. ek gıdaya geçiş için daha önümüzde birkaç ay var.
4 aylık bebeğin destekli oturtulması
Bebeğiniz 4.ayında sizin desteğinizle örneğin kucağınızda olarak kısa sürelerle oturmaya alıştırılabilir.fakat burda önemli olan nokta oturma sürelerinin uzun tutulmaması, 10 15 dakikayı geçmemesidir.çok uzun süreli oturuşlar kalça gelişimlerine olumsuz etkiler. bebekler destekli oturmaya başladıklarında yatar pozisyonda duruştan çok daha keyifli olurlar.etrafı izlerler daha fazla nesne görürler,her yeni gördükleri nesne minikler için bir heyecan ve keşiftir.
4 Aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma 4. Ayla birlikte başlayabilir. Diş çıkarmada genetik faktörlerin olduğu da söylenmektedir eğer siz ya da eşiniz erken diş çıkardıysanız bebeğinizin de erken diş çıkarması söz konusu olabilir.kimi bebeklerde diş çıkarma epey sancılı geçer .Bebeğinizin bu dönemini biraz rahatlatmak adına bir takım önlemler alabilir ya da bazı yollar izleyebilirsiniz.öncelikle bu sancılı dönemde ağrılarını biraz olsun hafifletmek adına doktorunuzla danışarak diş kaşıyıcıları edinebilir ya da diş etlerine soğuk masajlar yapabilirsiniz. Belirtileri kısaca belirtmek gerekirse;
Huzursuzluk.hafif ateş,ishal ,elindeki nesneleri ağzına götürerek ısırma ya da diş etlerini kaşıma,gece ani uyanmalar,ağrının olduğu yanakla ya da kulağıyla oynamak,meme reddi ya da biberon reddi başlıca diş çıkarma belirtileri olarak sayılabilir.