4 Aylık, 5 Aylık, 6 Aylık Bebek Gelişimi, Boy, Kilo, Davranış, Beslenme

3 Aylık Bebek Gelişimi, Kilosu, Boyu, Beslenmesi, Uyku düzeni

0 1.431

3 aylık bebek gelişimi, bebeğin kilosu ve boyu, beslenme tablosu hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz, 2 aylık bebek neler yapabilir, uyku düzeni nasıldır vb. sorulara cevap bulabileceğiniz makalemi şimdi sizlerle paylaşıyorum.

Güle güle 2 ,hoş geldin 3.ay…bir ayı daha devirdiniz ve bebeğiniz bir ay daha büyüdü,gelişti.artık yavaş yavaş daha keyifli zamanlarınız geldi.sizinle birlikte çevresini de keşfedip  tanıdığı,sizi görünce heyecanlandığı,gülücükler saçtığı ,algısının daha da arttığı bir aydasınız.3. ayda bebeğiniz ne gibi değişimler sergileyecek,hangi konularda ilerlemeler katedeceksiniz  3. Ayda nelere dikkat etmeli ya da bebeğinizin bu ayda kazandığı fiziksel ve sosyal beceriler nelerdir gelin birlikte bakalım.

3 aylık bebek gelişimi

Bebeğiniz 3 aylık oldu ve 3 aylık kritik zamanı geride bıraktınız.bebeklerin çoğu düzeni  sever bu sebeple bebeklerin beslenme ve uyku düzeni  yüzde  70-80 bu aydan sonra düzene girer.hemen hemen aynı saatlerde uyur uyanır emer ve belli bir süre uaynık kaldıktan sonra tekrar uyur.bu ayda size tavsiyemiz bebeğinizin uyku ve beslenme saatlerini birkaç gün takiple çizelge haline getirmeniz olacaktır.böylelikle uyku ve beslenme periyodlarını aşağı yukarı bilerek uykusumu geldi acıktı mı sorularınız varsa minimuma indirebilirsiniz.

3 aylık bebek beslenmesi

 

Bebeğiniz anne sütü alıyorsa ve sütünüz fazlaysa süt sağma aletleriyle sütünüzü sağarak süt saklama kaplarında ya da poşetlerinde sağdığınız tarihleri yazıp buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.fazla olan sütünüzü sağmanız hem göğüs kanallarını açacaktır hemde vücudunuz,hormonlarınız  tekrar süt üretmek için çalışmaya başlayacaktır.yine emzirme öncesi ve sonrasında su içmeyi,sıvı gıda almayı ihmal etmeyin.

3.ayda bebeğinizin tok kalma süreleri genel olarak uzar.2 saat değilde bebeğinizin açlığına göre emzirme sürelerini  doktorunuzla danışarak 3 saate çıkarabilirsiniz fakat bebeğiniz doymuyorsa ve emmek istiyorsa  bebeğinizin isteğine cevap verin.bu ayda gece uyanmaları  azalır.gece 2 kere acıkıp uyanması gayet normaldir.

Çalışan bir anneyseniz ve yakın zamanda işe başlayacaksanız sütünüzü sağdıktan sonra ara ara biberonla süt vermeyi bebeğinize teklif edebilirsiniz.nadiren  olsada anne memesine alışan bebekler biberonu reddebiliyor ve anneler biberona alıştırmakta zorluk çekebiliyorlar.biberonla ara ara süt vererek alıştırma dönemini daha rahat geçirebilirsiz.

3 aylık bebek uykusu

Bu ayla birlikte bebeğinizin gaz ya da başka bir rahatsızlığı yoksa uyku düzenleri  daha da oturmaya başlayacaktır.yukarıdada söylediğimiz gibi uyku periyodlarını oluşturursanız(kaçta uyuyup kaçta uyandığı,kaç saat uyanık kaldığı) gündüz uykuya geçişleriniz çok daha kolay olmaya başlayacaktır.3.ayda gece ortalama 10 saat gündüz ise 4 5 saat civarında zamnalarını uykuda geçirirler.

3ayla birlikte kimi anneler bebeğini kendi odasında yatırmayı tercih edebiliyor.bebek acıkıp uyandığında açlığının hemen giderilip ağlatılmaması için,yani ihtiyaçlarının hemen karşılanması için doktorların önerdiği ilk 6 ay bebeğin anne yanında kendi yatağında uyumasıdır.hatta kimi pedegoglar 2 yaşına kadar bebeğin anneyle aynı odada  yatmasının sakıncasının olmadığını  söylemektedir.bizim tavsiyemiz ilk 6 ay özellikle bebeğiniz mama ile besleniyorsa ve mama yapımı biraz daha uzun sürdüğünden bebeğinizi mümkün olduğunca yakınınıza yatırmanız.bu size hem kolaylık sağlar hem de bebeğinizin  ihtiyacı daha çabuk karşılanmış olur.

3.ayla birlikte artık bebeğiniz dönmeye başlayabilir.bebeğiniz uyurken yatağının güvenliğine dikkat etmenizde fayda var.yatağının kenarlarına yastık ya da koruma koyabilirsiniz.böylelikle ani hareketlerde,dönmelerde olabilecek kazaları engellemiş olursunuz.

3 aylık bebek neler yapabilir?

*dudaklarıyla baloncuklar yapmaya başlar

*yan dönmeye çalışabilir,ya da bu ayın sonunda yan dönebilir(mümkün olduğunca yalnız bırakılmaması gerekir,yalnız bırakıldıysada bebeğin güvenliğinden emin olunmalıdır)

*ellerini keşfeder

*yatar pozisyondayken doğrulmaya çalışır.

*yabancılara  karşı tepki verebilir,ağlayabilir

*annesini görünce heyecanlanır,ayaklarını kollarını hareket ettirir

*tutma reflekleri gelişir,oyuncağı ya da bir cisimi sıkıca tutabilir

* bir nesneyi ya da bir kişiyi 180 derece takip edebilir.

*sesin geldiği yöne başını çevirebilir

3. ayda bebeğinizin gelişimini desteklemek için;

Hafıza kartları almadıysanız en kısa zamanda hafıza kartları temin edebilirsiniz

Bol bol konuşarak neler yaptığınızı anlatabilirsiniz

Ses çıkaran ve tutma refleksini geiştirecek oyuncaklar  temin edebilirsiniz

Hikayeler,masallar anlatabilirsiniz

Çıkardığı sesleri taklit edebilirsiniz

Aynada kendisini gösterip adını söyleyerek kendisini keşfetmesini sağlayarak oyun oynayabilirsiniz

Oyun halısı temin ederek tutma uzanma refleklerini destekleyebilirsiniz.

Eline harklı dokularda nesneler oyuncaklar vererek  dokuları keşfetmesini sağlayabilirsiniz

Banyo yaparken şarkılar söyleyerek daha keyifli hale getirebilirsiniz( yıkanmayı sevmiyorsa ve korkuyorsa bebeğinizi rahatlatabilir)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.